Pasgeboren baby’s zijn veel volwassener dan werd gedacht. De in het verleden ook door wereldberoemde psychologen als bijna vegeterende wezentjes omschreven zuigelingen denken na, redeneren en laten hun sociale gevoel duidelijk spreken.
Dat stelt de psychologe Sylvia Nossent in haar proefschrift, waarop ze aan de Utrechtse Rijksuniversiteit promoveerde.
Volgens de sociaalwetenschapper wordt het verstand en gevoel van baby’s danig onderschat. “Hun geestelijke vaardigheden zijn opmerkelijk”, zegt de promovendus. Zodra een kindje ter wereld is gekomen, herkent het de stem van zijn moeder onmiddellijk. Ook laat de zuigeling door gekraai of huilen duidelijk het verschil blijken tussen vriendelijke kinderstemmetjes en de bromtoon van een ouder iemand. Experimenten bij metingen van hartritme en de oogopslag wezen uit dat baby’s zich verbazen over of neerleggen bij veranderingen in de buurt van hun wiegje. Daarnaast laten ze zich niet in de luren leggen door traditioneel strakke slaap- en voedingsschema’s.
Nossent :”over het algemeen willen baby’s onder de mensen blijven. Zodra dat in het geding komt, uiten ze dat door tegenspartelen of gekrijs. Kortom, ze denken na.”
Als ouders, familie en kennissen beseffen dat met zuigelingen volwassener moet worden omgesprongen, zullen zij in hun latere levens volgens de wetenschapper steviger op hun benen staan.
Geef een antwoord